Dirigovanje

Fotografija nastala povodom obilježavanja 60 godina od osnivanja Muzičke akademije

 

Od Bolonjske reforme na Odsjeku za dirigovanje se obrazuju studenti na smjerovima za orkestarsko i horsko dirigovanje. Osim za samostalnu dirigentsku djelatnost studenti se osposobljavaju i za korepetitorsku djelatnost sa solo pjevačima i horskim ansamblima, ali i za poslove umjetničke saradnje s instrumentalnim i pjevačkim solistima.

 

Putem redovnih predavanja, vježbi, radionica i drugih vidova nastave permanentno se razvijaju stvaralačke i dirigentske tehnike i invencije, razvija smisao za novu interpretaciju umjetničkog djela. Studenti se upućuju u savremena dostignuća dirigentske djelatnosti, savremenu literaturu iz predmetnih oblasti, osposobljavaju za samostalan rad nakon diplomiranja, pripremaju za postdiplomski studij.

 

Na ovom Odsjeku su svoja prva umijeća studenti usvajali u klasama dirigenata Mladena Pozajića, Teodora Romanića, Julija Marića i akademika Čestmira Dušeka, a novije generacije u klasi profesora Ognjena Bomoštara.

Danas na Odsjeku djeluju profesor horskog dirigovanja Rešad Arnautović, doc. Dario Vučić za orkestarsko dirigovanje sa asistentima Almom Aganspahić i Emirom Mejremićem.

Šef Odsjeka je red. prof. spec. Rešad Arnautović

 

FESTIVALI

Pod okriljem Koncertne sezone realiziraju se i festivali Majske Muzičke Svečanosti, Sonemus Fest, Sarajevo Interantional Guitar Festival te Sarajevo Chamber Music Festival. Majske Muzička Svečanosti Sarajevo Chamber Music Festival/Institute

KONCERTI

Kroz različite forme koncerata (koncerti ansambala, cjelovečernji recitali, koncerti mješovitog karaktera) prezentiraju se svi Odsjeci akademije, te njena bogata umjetnička i koncertna aktivnost. Koncertna sezona