Dirigovanje

Fotografija nastala povodom obilježavanja 60 godina od osnivanja Muzičke akademije

 

Od Bolonjske reforme na Odsjeku za dirigovanje se obrazuju studenti na smjerovima za orkestarsko i horsko dirigovanje. Osim za samostalnu dirigentsku djelatnost studenti se osposobljavaju i za korepetitorsku djelatnost sa solo pjevačima i horskim ansamblima, ali i za poslove umjetničke saradnje s instrumentalnim i pjevačkim solistima.

 

Putem redovnih predavanja, vježbi, radionica i drugih vidova nastave permanentno se razvijaju stvaralačke i dirigentske tehnike i invencije, razvija smisao za novu interpretaciju umjetničkog djela. Studenti se upućuju u savremena dostignuća dirigentske djelatnosti, savremenu literaturu iz predmetnih oblasti, osposobljavaju za samostalan rad nakon diplomiranja, pripremaju za postdiplomski studij.

 

Na ovom Odsjeku su svoja prva umijeća studenti usvajali u klasama dirigenata Mladena Pozajića, Teodora Romanića, Julija Marića i akademika Čestmira Dušeka, a novije generacije u klasi profesora Ognjena Bomoštara i Rešada Arnautovića.

Danas na Odsjeku djeluju profesor horskog i orkestarskog dirigovanja doc. Dario Vučić sa asistentima Almom Aganspahić i Emirom Mejremićem.

Šef Odsjeka je doc. Dario Vučić

 

Termini konsultacija:

doc. Dario Vučić

ponedjeljak 09.00 - 12.00 sati

srijeda 08.00 - 10.00 sati

 

 

 

FESTIVALI

Pod okriljem Koncertne sezone realiziraju se i festivali Majske Muzičke Svečanosti, Sonemus Fest, Sarajevo Interantional Guitar Festival. Majske Muzička Svečanosti Sarajevo International Guitar Festival Sonemus Fest

KONCERTI

Kroz različite forme koncerata (koncerti ansambala, cjelovečernji recitali, koncerti mješovitog karaktera) prezentiraju se svi Odsjeci akademije, te njena bogata umjetnička i koncertna aktivnost. Koncertna sezona