Održana radionica DARIAH ERIC (European Research Infrastructure Consortium) (5.6.2017.)

Institut za etnologiju i folkloristiku iz Zagreba i Institut za muzikologiju Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu su organizirali radionicu na kojoj je predstavljena Digitalno-istraživačka infrastruktura za umjetnost i humanistiku DARIAH ERIH. Radionica je okupila 40 učesnika, predstavnika akademske zajednice sa prostora Federacije Bosne i Hercegovine, Arhiva Bosne i Hercegovine i Zemaljskog muzeja, Bošnjačkog instituta – Fondacija Adila Zulfikarpašića, Centra za kulturu Pale, Franjevačkog samostana Tolisa, savjetnica Ministrice obrazovanja i nauke FBiH Sanela Kuko, te predstavnici akademske zajednice i nadležnih ministarstava Crne Gore i Makedonije. Zbog ranije preuzetih obaveza, radionici nisu mogli prisustvovati, ali su je podržali  Hercegovačka franjevačka provincija, Katolički bogoslovni fakultet Univerziteta u Sarajevu i KZB "Preporod" Zenica. DARIAH. EU su predstavili Marco Racitti, projekt menadžer DARIAH-EU, dr. Koraljka Kuzman Šlogar koordinatorica DARIAH-a za Hrvatsku i dr. Tihomir Živić, ambasador DARIAH-a.
DARIAH ERIH okuplja 16 zemalja članica Europske unije i Srbiju. Članstvo u Digitalno-istraživačkoj infrastrukturi za umjetnost i humanistiku DARIAH ERIH olakšava dugoročni pristup i korištenje svih europskih digitalnih izvora za istraživanje u području umjetnosti  i humanističkih nauka. Istraživači imaju mogućnost da pronađu i iskoriste širok raspon istraživačkih podataka iz cijele Europe, razmjene znanja, stručnost, metodologije i prakse između raznih područja i disciplina, budu sigurni da rade prema prihvaćenim standardima i slijede najbolje prakse, te eksperimentiraju i upuštaju se u inovacije u suradnji s drugim naučnicima. DARIAH ERIH povećana vidljivost i utjecaj nacionalnog istraživanja na europskoj i međunarodnoj razini, olakšava suradnju između istraživača, povećana dostupnost istraživačkih podataka, alata i usluga putem DARIAH infrastrukture, osigurava dosljedno visoke razine kvalitete izvora podataka, povećava potencijal za održivost ishoda digitalnih istraživačkih projekata (osiguranje održivosti alata i usluga), donosi nove pristupe istraživanju i povećava mogućnost za financiranje naučno-istraživačkih i infrastrukturnih projekata. 
Uzimajući u obzir sve navedene pogodnosti koje se putem DARIAH. EU pružaju za humanističke nauke i umjetnosti, zaključak je da se pokrene inicijativa za uključivanje Bosne i Hercegovine u DARIAH ERIC (European Research Infrastructure Consortium).  

 

Adresa dogadjaja: 
Muzička akademija u Sarajevu
Galerija: 

FESTIVALI

Pod okriljem Koncertne sezone realiziraju se i festivali Majske Muzičke Svečanosti, Sonemus Fest, Sarajevo International Guitar Festival. Majske Muzičke Svečanosti Sarajevo International Guitar Festival Sonemus Fest

KONCERTI

Kroz različite forme koncerata (koncerti ansambala, cjelovečernji recitali, koncerti mješovitog karaktera) prezentiraju se svi Odsjeci akademije, te njena bogata umjetnička i koncertna aktivnost. Koncertna sezona