Predavanje i susret sa umjetnicima: Phill Niblock i Katherine Liberovskaya (28. 6. 2019.)

Predavanje i susret sa umjetnicima: Phill Niblock i Katherine Liberovskaya 
 
U petak, 28. juna 2019. u 16.00 sati Muzička akademija u Sarajevu ugostit će jednu od ikona američke kompozitorske scene, i filmskog i videostvaraoca, Phila Niblocka i umjetnicu Katherine Liberovskayu s kojom Niblock ostvaruje dugogodišnju saradnju. Niblock i Liberovskaya održat će predavanja i predstavljanje svojih audiovizuelnih radova s temom “Live mixing of audio and video pieces with Phill Niblock i Katherine Liberovskaya”. Predavanje će biti prilika za uvid u njihovu najrecentniju produkciju, al i u historijski razvoj intermedijskog stvaralaštva koje obilježava Niblockov opsežni opus u proteklih pet decenija.
 
Phill Niblock (Indiana, 1933) je intermedijski umjetnik koji djeluje u prostoru susreta muzike, filma, fotografije, videa i kompjutera. Njegov opus karakterišu gusti i glasni muzički dronovi ispunjeni mikrotonovima instrumentalnih boja, koji generišu mnoge druge tonove u izvođačkom prostoru. Uz zvučni sloj, on projicira filmove i videe koji pokazuju ljude kako rade, slajdove i kompjuterski generisane crno-bijele apstrakne slike.
 
Internacionalnu karijeru intermedijskog umjetnika započeo je 1960-ih. Od 1985. godine je direktor Experimental Intermedia Foundation u Njujorku gdje kao umjetnik djeluje još od od 1968. Producent je programa Music and Intermedia Presentations pri ovoj fondaciji od 1973. (sa oko 1000 ostvarenih izvedbi do sada) i kurator njene izdavačke muzičke produkcije (etiketa XI). Godine 1993. oformio je centar za Experimental Intermedia u Gentu - EI v.z.w. Gent.
 
Niblock nema formalnu muzičku naobrazbu. Njegov minimalistički odnos prema dronu inspirisale su muzičke i umjetničke aktivnosti Njujorka u 1960-im godinama, posebno ideje umjetnika kao što su Mark Rothko, Carl Andre, Sol LeWitt, Donald Judd, Robert Morris, a naročito John Cage i Morton Feldman. Niblockova muzika je istraživački poduhvat u oblasti zvučnih tekstura koje kreiraju višestruki tonovi u gustim, često atonalitetnim, štimovima (generalno mikrotonskim u koncepciji ) koji se izvode u dugim trajanjima. Naslojavanje dugih tonova s minimalnim razlikama u visini kreira mnoštvo beatova i generira kompleksne urozrke parcijanih tonova i drugih fascinantnih psihoakustičkih efekata. Kombinacija statičnih zvukovnih tekstura i izuzetno aktivnih harmonijskih pokreta vodi do visokooriginalne muzike koja j s jedne strane bliska muzici ranog minimalizma baziranoj na dronu, ali je od nje različita po zvuku i tehnici.
 
Niblockov rad izvor je utjecaja na veliki broj muzičara iz različitih žanrova, posebno onih mlađih generacija. Mnoga od njegovih djela zasnovana su na saradnji sa drugim umjetnicima, kao što su Susan Stenger, Robert Poss, Jim O'Rourke, Ulrich Krieger, Seth Josel, Tom Buckner, David Watson, David First, String Noise (Pauline Kim Harris i Conrad Harris), kao i mnogi drugi.
 
Dobitnik je prestižne John Cage Award koju mu je dodijelila Foundation for Contemporary Arts 2014. godine.

* * * * * 

Katherine Liberovskaya je intermedijska umjetnica koja živi u Njujorku i Montrealu. Njeni su radovi predstavljeni u prestižnim institucijama kao što su: MOMA PS1 PrintShop, NYC; The Oaxaca Museum of Contemporary Art (MACO), Mexico; The Duolun Museum and The Aurora Museum, Šangaj; The Museum of Arts and Design, NYC; The Kyoto University Museum, Japan; Muzej za savremenu umjetnost Serralves, Porto; Museet for Samtidskunst Roskilde; Nacionalni centar za savremenu umjetnosti, Moskva; The Beirut Art Center; Centra za savremenu umjetnost Bunkier Sztuki, Krakov...
www.phillniblock.com 
www.experimentalintermedia.org 
U tridecenijskoj karijeri ostvarila je brojne jednokanalne videoradove, videoinstalacije i video-muzičke performanse. Od 2001. godine njen rad je usmjeren ka susretu zvuka i slike, u samostalnim video i audio performansima i instalacijama/environmentima. U ovim projektima često sarađuje s drugim umjetnicima, među kojima su Phill Niblock, Al Margolis/If,Bwana, Keiko Uenishi, Mia Zabelka, David Watson, Shelley Hirsch, Guy de Bièvre... Kustosica je programa Screen Compositions evenings at Experimental Intermedia, NYC, od 2005. i, od 2006, the OptoSonic Tea Salons s Ursulom Scherrer pri centru Diapason, NYC, kao i na drugim likacijama širom svijeta. Godine 2014. završila je doktorski studij s temom "Improvisatory Live Visuals: Playing Images Like a Musical Instrument" na Université du Quebec in Montreal (UQAM).
www.facebook.com/liberovskaya
 
 
Susret je ostvaren u saradnji između Muzičke akademije i Festivala Sonemus.
 
Muzička akadamija poziva studente, saradnike i prijatelje da prisustvuju ovom nesvakidašnjem događaju, koji će se održati u (klimatiziranoj) Maloj sali Muzičke akademije (Josipa Stadlera II/1) 28. juna 2019, s početkom u 16.00 sati, a ulaz je slobodan.

Adresa dogadjaja: 
Mala sala Muzičke akademije
Galerija: 

FESTIVALI

Pod okriljem Koncertne sezone realiziraju se i festivali Majske Muzičke Svečanosti, Sonemus Fest, Sarajevo International Guitar Festival. Majske Muzičke Svečanosti Sarajevo International Guitar Festival Sonemus Fest

KONCERTI

Kroz različite forme koncerata (koncerti ansambala, cjelovečernji recitali, koncerti mješovitog karaktera) prezentiraju se svi Odsjeci akademije, te njena bogata umjetnička i koncertna aktivnost. Koncertna sezona