Sonemus Fest 2017 (2.4. - 9.4.2017.)

POZIVAMO VAS na SONEMUS FEST 2017!
 
U sobi ispunjenoj satovima, od kojih svaki otkucava vlastiti puls, mehaničko vrijeme transcendira u zvučni krajolik koji se giba poput površine  mora. Pažljivom slušaocu/posmatraču otvaraju se labirinti mašte ispunjeni ogledalima što zrcale neslućene, skrivene konture sobstva. DIS/C/LOC/K/ATION, igra riječi u kojoj se ukrštaju clock (engl. sat) i dislocation (engl. izmiještanje, premiještanje), označava nelinearno, “izmješteno” vrijeme, kakvo “pokazuju” naši unutarnji satovi oslobođeni stege mehaničke predodređenosti. U skladu s programskim motom, kompozicije ovogodišnjeg festivala također su (svaka za sebe) precizno izrađeni mehanizmi, koje su njihovi stvaraoci, poput urara, podesili da čine nemoguću stvar: mjere nemjerljivo.
 
Festival se sastoji od tri koncerta: 
 
1) PRE-ART [Pre-Art Soloists(CH)], na kojem će biti izvedena svjetska premijera najnovijeg djela francusko-slovenačkog doajena muzičke avangarde, Vinka Globokara (internacionalno najrenomiraniji kompozitor s prostora bivše Jugoslavije); proglašenje pobjednika međunarodnog takmičenja Pre-Art 2017 za mlade kompozitore i izvedba tri prvoplasirane kompozicije Matka Brekala (HR), Deniz Nurhat (TR) i Marijane Janevske (MK), a na programu će se naći i djela švicarskih kompozitora Matthias Artera i Stefan Wirtha.
2) CLOCKWORKS [Ansambl SONEMUS (BiH/CH), dir. Edo Mičić (AT/HR)] predstavit će remek-djelo velikana savremene umetničke muzike Györgyja Ligetia, Kammerkonzert za 13 instrumenata, te kompoziciju koja se direktno referira na Ligetia, Music Box, mladoga njemačko-srbijanskog kompozitora, Marka Nikodijevića. Na programu koncerta također će biti izvedena kompozicija bh.  kompozitora Ališera Sijarića, Noise Prevails, kao i kompozicija švicarca, Martin Jaggia.
3) NEOFONIA [Ansambl Neofonia (SI), dir. Steven Loy (SAD/SI)] donosi svjetske premijere novih kompozicija istaknutog savremenog slovenačkog kompozitora Uroša Rojka, kao i mlade Urške Pompe. Također, na koncertu će premijerno biti izvedena i kompozicija mlade bh. kompozitorke i flautistice, Hanan Hadžajlić. Pored ovoga svoju bh. premijeru imat će i veoma značajne kompozicije jednog od rodonačelnika tzv. francuske spektralne škole, Tiristan Muraila, kao i tragično rano preminulog Christophea Bertranda. Na programu će se naći i delo jednog od značanijih savremenih švicarskih kompozitora, Dieter Ammann.

Svi koncerti održat će se u koncertnoj sali Doma OSBiH (Zelenih Beretki 2, Sarajevo) s početkom u 19.30 sati.
 
Ulaz na sve koncerte je slobodan!
 
Gosti kompozitori održat će javna predavanja o vlastitim djelima, kao i javne časove za učesnike tečaja kompozicije i to:
 
Vinko Globokar - 7. 4. 2017. u 10.00 sati
Marko Nikodiević - 8. 4. 2017. u 10.00 sati
Uroš Rojko - 9. 4. 2017. u 10.00 sati
Urška Pompe - 9. 4. 2017. u 14.00 sati
 
Predavanja i radionice održat će se u Art Depou Ars Aevi (Centar Skenderija, Dom mladih, Terezija bb)

 

Umjetnički direktor SONEMUSa

Ališer Sijarić

 

Izvršni direktor SONEMUSa

Azra Ramić

 

Više informacija na http://www.sonemus.com/

Adresa dogadjaja: 
Sarajevo
Galerija: 

FESTIVALI

Pod okriljem Koncertne sezone realiziraju se i festivali Majske Muzičke Svečanosti, Sonemus Fest, Sarajevo International Guitar Festival. Majske Muzičke Svečanosti Sarajevo International Guitar Festival Sonemus Fest

KONCERTI

Kroz različite forme koncerata (koncerti ansambala, cjelovečernji recitali, koncerti mješovitog karaktera) prezentiraju se svi Odsjeci akademije, te njena bogata umjetnička i koncertna aktivnost. Koncertna sezona