Uvertira završnici 17. Majskih muzičkih svečanosti: Održan koncert Hora Muzičke akademije UNSA – (11. 6. 2024)

Kao uvertira završnici 17. izdanja festivala Majske muzičke svečanosti, 11. maja 2024. godine u crkvi sv. Ante na Bistriku održan je koncert Hora Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu (MAS UNSA) koji je sa solistima nastupio pod dirigentskim vodstvom Emanuela Josića, stručnog saradnika na Odsjeku za dirigovanje MAS.

Program, koji je pripreman pod mentorstvom predmetne profesorice Jasenke Ostojić, otvoren je kompozicijom A Ceremony of Carols op. 28 za ženski hor i harfu B. Brittena u izvedbi ženskog hora MAS i solistica sopranistice Jovane Pavlović i mezzosopranistice Hanadi Karić, studentica Odsjeka za solo pjevanje MAS u klasi prof. Vedrane Šimić, te Diane Grubišić Ćiković, eminentne harfistice i profesorice na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu, koja je u nastavku interpretirala Imromptu R. Glièrea i Au matin M. Tourniera.

Repertoar je uključio i Jesus bleibet meine Freude iz kantate BWV 147 J. S. Bacha, a zatim i Sure on This Shining Night S. Barbera, Ballade to the Moon iz Three Nocturnes za hor i klavir D. Eldera koju je s horom izvela pijanistica Iva Lazić, studentica Odsjeka za klavir, harfu, udaraljke i srodne instrumente u klasi prof. Dragana Opančića, dok je u interpretaciji djela Two psalms za hor i marimbu R. E. Kreutza učestvovala i perkusionistica Emili Mišić, studentica Odsjeka za harfu, udaraljke i srodne instrumente u klasi prof. Davora Marausa.

Koncert je zaokružen pjesmom Kad igra kolo iz ciklusa Svatovske pjesme B. Papandopula.

 

 

Foto: Vanja Čerimagić

Adresa dogadjaja: 
Crkva sv. Ante na Bistriku, Sarajevo
Galerija: 

FESTIVALI

Pod okriljem Koncertne sezone realiziraju se i festivali Majske Muzičke Svečanosti, Sonemus Fest, Sarajevo International Guitar Festival. Majske Muzičke Svečanosti Sarajevo International Guitar Festival Sonemus Fest

KONCERTI

Kroz različite forme koncerata (koncerti ansambala, cjelovečernji recitali, koncerti mješovitog karaktera) prezentiraju se svi Odsjeci akademije, te njena bogata umjetnička i koncertna aktivnost. Koncertna sezona