Muzička teorija i pedagogija

Fotografija nastala povodom obilježavanja 60 godina od osnivanja Muzičke akademije

Najvažnija zadaća Odsjeka za muzičku teoriju i pedagogiju je školovati budućeg nastavnika sa znanjem i vještinama za uspješnu poduku iz oblasti muzičke teorije i pedagogije. Svojim profilom zadovoljavaju status nastavnika muzike u općim osnovnim i srednjim muzičkim školama.

 

Osim toga, misija Odsjeka jeste odgojiti i obrazovati studenta i za druge muzičke djelatnosti, kao što je vođenje horskih i instrumentalnih ansambala, razne vrste korepeticije, horsko pjevanje, muzičko aranžiranje, animator muzičke umjetnosti i sl. Studenti Odsjeka za muzičku teoriju i pedagogiju prolaze kroz zahtjevan prijemni ispit, a u toku školovanja vrlo je važno hospitovanje i obavljanje pedagoške prakse u općim osnovnim te gimnazijama i srednjim muzičkim školama. Na taj način se uz mentorstvo, a na kraju i samostalno, direktno u praktičnoj nastavi primjenjuje stečeno akademsko znanje.

 

Danas na Odsjeku za muzičku teoriju i pedagogiju na glavnim predmetima predaju: Senad Kazić (Solfeggio), Refik Hodžić i Naida Hukić (Harmonija), Valida Tvrtković-Akšamija (Metodika muzičke nastave), Amila Ramović (Aspekti muzike 20. stoljeća, Analiza muzičkog djela), Dino Rešidbegović (Kontrapunkt), Amra Bosnić (Muzički oblici i stilovi, Analiza muzičkog djela); viša asistentica je Nerma Hodžić-Mulabegović (Solfeggio), a asistentica na predmetu Metodika solfeggia i praktikum je Ena Brdar Plakalo. Uz rad nastavnika i saradnika ovog Odsjeka se pridružuje i rad Centra za muzičku edukaciju.

Šefica Odsjeka je doc. dr. Valida Tvrtković-Akšamija.

 

Termini konsultacija:

red. prof. dr. Refik Hodžić

ponedjeljak 12.00 - 13.00 sati

srijeda 11.00 - 12.00 sati

van. prof. dr. Senad Kazić

srijeda 17.30 - 19.00 sati

doc. dr. Valida Akšamija

četvrtak 13.30 - 16.00 sati

petak 11.30 - 12.00 sati

doc. dr. Amila Ramović

četvrtak 16.00 - 17.00 sati

doc. dr. Amra Bosnić

četvrtak 09.00 - 10.30 sati

petak 12.00 - 14.00 sati

doc. dr. Naida Hukić

srijeda 11.00 - 12.00 sati

četvrtak 10.30 - 12.00 sati 

Galerija: 

FESTIVALI

Pod okriljem Koncertne sezone realiziraju se i festivali Majske Muzičke Svečanosti, Sonemus Fest, Sarajevo Interantional Guitar Festival. Majske Muzička Svečanosti Sarajevo International Guitar Festival Sonemus Fest

KONCERTI

Kroz različite forme koncerata (koncerti ansambala, cjelovečernji recitali, koncerti mješovitog karaktera) prezentiraju se svi Odsjeci akademije, te njena bogata umjetnička i koncertna aktivnost. Koncertna sezona