Muzička teorija i pedagogija

Fotografija nastala povodom obilježavanja 60 godina od osnivanja Muzičke akademije

Najvažnija zadaća Odsjeka za muzičku teoriju i pedagogiju je školovati budućeg nastavnika sa znanjem i vještinama za uspješnu poduku iz oblasti muzičke teorije i pedagogije. Svojim profilom zadovoljavaju status nastavnika muzike u općim osnovnim i srednjim muzičkim školama.

 

Osim toga, misija Odsjeka jeste odgojiti i obrazovati studenta i za druge muzičke djelatnosti, kao što je vođenje horskih i instrumentalnih ansambala, razne vrste korepeticije, horsko pjevanje, muzičko aranžiranje, animator muzičke umjetnosti i sl. Studenti Odsjeka za muzičku teoriju i pedagogiju prolaze kroz zahtjevan prijemni ispit, a u toku školovanja vrlo je važno hospitovanje i obavljanje pedagoške prakse u općim osnovnim te gimnazijama i srednjim muzičkim školama. Na taj način se uz mentorstvo, a na kraju i samostalno, direktno u praktičnoj nastavi primjenjuje stečeno akademsko znanje.

 

Danas na Odsjeku za muzičku teoriju i pedagogiju na glavnim predmetima predaju: Senad Kazić (Solfeggio), Refik Hodžić (Harmonija), Valida Tvrtković-Akšamija (Metodika muzičke nastave), Amila Ramović (Aspekti muzike 20. stoljeća, Analiza muzičkog djela), Dino Rešidbegović (Kontrapunkt), Amra Bosnić (Muzički oblici i stilovi, Analiza muzičkog djela); više asistentice su Nerma Hodžić-Mulabegović (Solfeggio) i Naida Hukić (Harmonija), a asistentica na predmetu Metodika solfeggia i praktikum je Ena Brdar Plakalo. Uz rad nastavnika i saradnika ovog Odsjeka se pridružuje i rad Centra za muzičku edukaciju.

Šefica Odsjeka je doc. dr. Valida Tvrtković-Akšamija.

 

Galerija: 

FESTIVALI

Pod okriljem Koncertne sezone realiziraju se i festivali Majske Muzičke Svečanosti, Sonemus Fest, Sarajevo Interantional Guitar Festival te Sarajevo Chamber Music Festival. Majske Muzička Svečanosti Sarajevo International Guitar Festival Sonemus Fest

KONCERTI

Kroz različite forme koncerata (koncerti ansambala, cjelovečernji recitali, koncerti mješovitog karaktera) prezentiraju se svi Odsjeci akademije, te njena bogata umjetnička i koncertna aktivnost. Koncertna sezona