Uvodna riječ dekana

ivanc“Dobro došli” je stara uzrečica domaćinskih poziva za sporazumijevanje i dobročinstvo. Muzička akademija u Sarajevu je otvorena i spremna za svaki vid saradnje u oblasti visoke muzičke edukacije. Jedna od vodećih akademija na području Zapadnog Balkana nudi Vam razne vidove i mogućnosti studija i stručnog usavršavanja, danas toliko potrebnih suvremenom svijetu i, posebno, Bosni i Hercegovini. Svaka od mogućnosti i potreba za saradnju ostvarit će se u onoj mjeri u kojoj Vi i mi to želimo i koliko smo u mogućnosti da to i ostvarimo.

Imajući u vidu teškoće koje se javljaju u visokoj muzičkoj edukaciji i bivajući spremni za izazove, nudimo Vam visoko muzičko školovanje po savremenim Bolonjskim principima. Uvodeći Bolonjsku reformu, akademske 2005/06. godine, bili smo svjesni da svaka institucionalna promjena izaziva i promjene u ljudskom, tj. studentskom i profesorskom odnosu prema stvari koja se hoće mijenjati. Promjene se pokazuju u mogućnostima i izazovima, i ovisno o snazi rješenja dobijamo drugu stranu ogledala na kojoj posebno insistiramo.

Druga strana ogledala je kvalitet i osiguranje kvaliteta po evropskim standardima i kriterijima. Stoga smo uveli II. ciklus (master) na svim odsjecima i linijama studija, a od akademske 2010/11. uvodimo i III. ciklus studija (doktorski studij) opet u svim oblastima visoke muzičke edukacije. Izazovi doktorskog studija, posebno na umjetničkim odsjecima, su veliki, ali i inspirativni jer kročimo u jedan potpuno novi svijet umjetničkog istraživanja kojega do sada nije bilo niti kod nas niti u Evropskoj zajednici muzičkih akademija.

Posjetite nas u našim prostorijama ili pogledajte našu web stranicu www.mas.unsa.ba i potražite ono što Vas posebno zanima, nađite svoj put u kreativni odsjaj vlastite budućnosti i budućnosti savremenog svijeta umjetničke muzike.

Dekan
Prof. dr. Ivan Čavlović