Ciklus predavanja: MUZIKA U KONTEKSTU 2020/2021. Predavačica: Nataša Mirković (15.04. i 22.04.2021.)

UNIVERZITET U SARAJEVU

MUZIČKA AKADEMIJA

 

Ciklus predavanja:

MUZIKA U KONTEKSTU 2020/2021.

 

Predavačica: NATAŠA MIRKOVIĆ

Tema: Glas kao instrument

Voditeljica programa: van. prof. dr. Amila Ramović, MAS UNSA

Termin: četvrtak, 15. i 22.04.2021, 19.00

 

***

 

Muzička akademija Univerziteta u Sarajevu sa zadovoljstvom najavljuje predavanje Nataše Mirković, vokalne umjetnice i profesorice na Universität für Musik und darstellende Kunst Wien, u nastavnom programu predmeta „Muzika u kontekstu“.

Predavanjima naslovljenim „Glas kao instrument“ Nataša Mirković će studentima i publici predstaviti svoja iskustva u kreativnom pristupu glasu kao instrumentu iskaza individualnog kreativnog mišljenja u različitim umjetničkim i ličnim kontekstima. Na prvom predavanju, 15.04.2021, prof. Mirković će govoriti o vlastitim iskustvima u multidisciplinarnom području umjetničkog djelovanja u svojoj umjetničkoj karijeri. Na drugom predavanju predstavit će osnovna načela vlastite metodičke teorije „Univerzalno vođenje glasa“ koja je usmjerena ka osnaženju individualnog umjetničkog izraza pjevača koji je primjenjiv u različitim umjetničkim i stilskim okruženjima.

Program vodi i moderira muzikologinja dr. Amila Ramović, vanredna profesorica na Muzičkoj akademiji, u okviru nastavne oblasti Muzika u kontekstu.

 

***

 

Nataša Mirković je vokalna umjetnica iz Bosne i Herzegovine nastanjena u Beču.

Studirala ja muzikologiju na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, potom u Grazu, gdje je zatim diplomirala solo pjevanje, te Lied & Oratorium. Kao solista je nastupala od 1996. do 2003. u Oper Graz, Kammer Oper Graz, Schauspielhaus Graz, te od 2002. u Volksoper u Beču, gdje je briljirala u opernim, barok, musical i glumačkim ulogama. Od 2004. godine njen solistički angažman obuhvata multidisciplinarnu umjetničku djelatnost kroz glumačka ostvarenja (Schauspielhaus Graz, dramagraz), umjetničku muziku (barokna muzika i Lied), folklornu muziku Balkana, kao i saradnju s renomiranim muzičarima evropske jazz scene. Nastupa na koncertnim internacionalnim podijima širom Evrope. Ono što Natašu Mirković izdvaja od “tipičnog pjevača“ je ne samo njena muzikalnost i svestranost, već i izuzetno vladanje glasom kao instrumentom, po čemu je poznata i cijenjena širom Evrope. Poznati holivudski kompozitor Gabriel Yared (Oscar za film „Engleski pacijent“) rado je sarađivao sa Natašom Mirković, te je za nju komponovao pjesmu koja je izvedena kao naslovna pjesma u filmu Angeline Jolie „In the Land of Blood and Honey“ (2012), a sarađivali su i na filmu “The Promise” (George Terry). Godine 2017. Nataša je dobitnica jedne od najprestižnijih evropskih nagrada za album EN EL AMOR, Preis der deutschen Schallplattenkritik - nagrada njemačke muzičke kritike.

Vlastitu metodičku teoriju za pjevače [Universal Voice Leading] primjenjuje u pedagoškom radu uspješno već dugi niz godina u Njemačkoj, Francuskoj, Švicarskoj, Bugarskoj i Austriji. Od 2019. godine profesorica je na svjetski renomiranom Univerzitetu za muzičku i dramsku umjetnost-MDW u Beču (Universität für Musik und darstellende Kunst Wien), gdje predaje pjevanje na odsjeku za popularnu muziku.

 

***

 

Predavanja će biti održana putem platforme Zoom u četvrtak, 15. i 22. 04. 2021, u 19 sati.

Zahtjev za link moguće podnijeti registracijom putem Google Forms do 15, odnosno, 22.04.2021. u 18.00 sati: https://forms.gle/jTiGYSGjYjNvSZcDA.

Link će biti dostavljen registrovanim učesnicima emailom 15., odnosno, 22.04.2021. u 18.30.

Studenti Muzičke akademije UNSA predavanju pristupaju putem linka za nastavu iz predmeta Muzika u kontekstu.

Više informacija: www.mas.unsa.ba / muk@mas.unsa.ba

 

Adresa dogadjaja: 
ONLINE
Galerija: 

FESTIVALI

Pod okriljem Koncertne sezone realiziraju se i festivali Majske Muzičke Svečanosti, Sonemus Fest, Sarajevo International Guitar Festival. Majske Muzičke Svečanosti Sarajevo International Guitar Festival Sonemus Fest

KONCERTI

Kroz različite forme koncerata (koncerti ansambala, cjelovečernji recitali, koncerti mješovitog karaktera) prezentiraju se svi Odsjeci akademije, te njena bogata umjetnička i koncertna aktivnost. Koncertna sezona