Odsjek za duvačke instrumente i harmoniku

 

Odsjek za duvačke instrumente i harmoniku također je po broju smjerova, nastavnika, studenata, saradnika, te po koncertnoj djelatnosti i samoj organizaciji jedan od nosivih odsjeka Akademije.

Ponuda instrumenata je raznovrsna i brojna: flauta, oboa, klarinet, fagot, saksofon, truba, trombon, horna i harmonika.

 

Profesori koji su godinama uspješno vodili klase i izvodili generacije duvača bili su: Aleksije Radan, Bećir Drnda, Đorđe Busančić, Rajmund Likić, Vinko Ulčar, Jirži Ševčik, Josip Jurić, Prerad Detiček, Stanko Selak, Šerif Rustempašić, Davor Bušić, Izudin Čavrković, a u posljednjih deset godina to su Vedran Tuce, Sakib Lačević, Vladimir Puškaš, Žarko Perišić, Dragan Sremec, Dario Teskera, Marin Zokić i Nenad Vasić.

 

Kao umjetnička saradnica na Odsjeku angažovana je Lejla Klepo-Hadžić, kao asistent na smjeru Truba Admir Vračo, asistentica na smjeru Flauta Mirna Mlikota, asistent na smjeru Klarinet Branko Mlikota.

Značajno i novo u Bolonjskoj reformi je bilo uvođenje smjera za saksofon. Također je 2005. pokrenut i smjer za harmoniku koji je pridodat ovom Odsjeku, a što je rezultiralo velikim interesom kandidata. Smjer je vodila prof. Alma Flammersberger, a danas harmoniku predaje Belma Šarančić-Nahodović.

Šef Odsjeka je van. prof. mr. Sakib Lačević.

 

Termini konsultacija:

 

Red. prof. mr. Sakib Lačević

sakib.lacevic@mas.unsa.ba        

Ponedjeljak, 12:00 - 14:00 sati

Srijeda, 12:00 – 14:00 sati

Četvrtak, 12:00 – 13:00 sati

 

Red. prof. Vedran Tuce

vedran.tuce@mas.unsa.ba        

Utorak, 13:00 - 15:00 sati

Četvrtak, 13:00 – 15:00 sati

Petak, 13:00 – 14:00 sati

 

Doc. mr. Asim Gadžo

asimgadzo@gmail.com    

Srijeda, 11:00 – 12:00 sati

 

Doc. mr. Admir Vračo

admir.vraco@mas.unsa.ba         

Petak, 11:00 – 12:00 sati

 

Van. prof. dr. Belma Šarančić – Nahodović

belma.sarancicnahodovic@mas.unsa.ba       

Ponedjeljak, 13:00-15:00 konsultacije (kabinet/online)

Utorak, 13:00-15:00 konsultacije (kabinet/online)

Srijeda, 13:00-14:00 konsultacije (kabinet/online)

 

 

FESTIVALI

Pod okriljem Koncertne sezone realiziraju se i festivali Majske Muzičke Svečanosti, Sonemus Fest, Sarajevo International Guitar Festival. Majske Muzičke Svečanosti Sarajevo International Guitar Festival Sonemus Fest

KONCERTI

Kroz različite forme koncerata (koncerti ansambala, cjelovečernji recitali, koncerti mješovitog karaktera) prezentiraju se svi Odsjeci akademije, te njena bogata umjetnička i koncertna aktivnost. Koncertna sezona