Sarajevo International Guitar Festival

Razmjena znanja, prakse i iskustava, kao i upoznavanje s lokalnim i svjetskim tokovima savremenog gitarističkog obrazovanja i koncertne prakse jesu glavni ciljevi direkcije Sarajevo International Guitar Festivala, koji je od 2011. jedini Festival takve vrste u Bosni i Hercegovini! Afirmirani profesori gitare u okviru Festivala redovito održavaju majstorske radionice za učesnike iz europskih zemalja, te studente i umjetnike iz Bosne i Hercegovine. Majstorske radionice također su osmišljene s ciljem da pomognu bh. pedagozima u pospješivanju njihovih nastavnih planova, ali i uvođenju novih gitarističkih tehnika u edukacijske programe.


Nezaobilazni dio Festivala jesu i koncertne večeri na kojima se bh. javnosti redovito predstavljaju afirmirana gitaristička imena iz SAD-a, Njemačke, Španije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Pored koncertnih sadržaja, zahvaljujći kojima se glavni grad BiH redovito pretvara u prijestolnicu umjetnosti sviranja gitare, potrebno je još istaknuti i Takmičarski program sačinjen iz pet kategorija za gitariste – soliste. Svaku kategoriju ocjenjuje internacionalni žiri sastavljen od eminentnih i  renomiranih umjetnika i pedagoga.


Bitan segment Festivala jeste i Guitar Expo, koji promoviše europske graditelje klasičnih gitara, njihove proizvode i tehnike ovog rijetkog zanata. Guitar Expo nije samo prilika za prezentaciju instrumenata i promociju tog zanata, već i za prezentaciju prateće opreme i potrošnih materijala koje obznanjuju svjetski brendovi putem temeljitih prezentacija.

Detaljnije informacije o Sarajevo International Guitar Festivalu dostupne su na: www.sigf.ba

 

Galerija: 

FESTIVALI

Pod okriljem Koncertne sezone realiziraju se i festivali Majske Muzičke Svečanosti, Sonemus Fest, Sarajevo Interantional Guitar Festival te Sarajevo Chamber Music Festival. Majske Muzička Svečanosti Sarajevo Chamber Music Festival/Institute

KONCERTI

Kroz različite forme koncerata (koncerti ansambala, cjelovečernji recitali, koncerti mješovitog karaktera) prezentiraju se svi Odsjeci akademije, te njena bogata umjetnička i koncertna aktivnost. Koncertna sezona