Odsjek za kompoziciju

 

Odsjek za kompoziciju i dirigovanje je jedan od najstarijih odsjeka Akademije, a od Bolonjske reforme podijeljen je na dva zasebna odsjeka. Odsjek za kompoziciju ima za cilj obrazovati budućeg umjetnika u oblasti kompozicije i pripremiti ga za buduću kompozitorsku djelatnost.

 

U tu svrhu Odsjek ima nastavne predmete i ostale vidove nastave čiji sadržaji na najbolji i najbrži način postižu takve ciljeve. Studenti se osposobljavaju za samostalan rad nakon diplomiranja, pripremaju za postdiplomski studij, za javnu prezentaciju vlastitih djela i druge aktivnosti potrebne mladom studentu i budućem kompozitoru.

 

Kroz 62 godine djelovanja Akademije, profesori kompozicije bili su: Božidar Trudić, Miroslav Špiler, Ruben Radica, Danijel Škerl, Vojin Komadina, Josip Magdić,Anđelka Bego-Šimunić i Asim Horozić. Pored redovnih aktivnosti i zadaća Odsjek pomaže u realizaciji javnog izvođenja studentskih djela, ostvaruje saradnju i organizuje predavanja drugih kompozitora i umjetnika o bliskim temama.

 

Pri Odsjeku djeluje i Elektroakustički studio koji je na usluzi studentima za predmet Osnovi elektroničke muzike, kao i za snimanje akademskih koncertnih projekata.

 

Kompoziciju danas predaju Ališer Sijarić i Dino Rešidbegović, uz asistenticu Hanan Hadžajlić, a s Odsjekom sarađuje i Igor Karača. Šef Odsjeka je red. prof. dr. Dino Rešidbegović.


Termini konsultacija:

 

Red. prof. mr. Ališer Sijarić

aliser.sijaric@mas.unsa.ba

Ponedjeljak, 10:00 – 14:00 sati (Akademija/online)

Četvrtak, 11:00 – 12:00 sati (Akademija/online)

 

Red. prof. dr. Dino Rešidbegović

dino.residbegovic@mas.unsa.ba

Ponedjeljak, 18:30 - 19:30 sati

Utorak, 16:00 - 18:00 sati

Srijeda, 16:00 - 18:00 sati

 

Viša ass. dr. Hanan Hadžajlić

hanan.hadzajlic@mas.unsa.ba

Ponedjeljak, 16:30 - 17:30 sati

Utorak, 16:00 - 18:00 sati

Srijeda, 16:00 - 18:00 sati

 

 

FESTIVALI

Pod okriljem Koncertne sezone realiziraju se i festivali Majske Muzičke Svečanosti, Sonemus Fest, Sarajevo International Guitar Festival. Majske Muzičke Svečanosti Sarajevo International Guitar Festival Sonemus Fest

KONCERTI

Kroz različite forme koncerata (koncerti ansambala, cjelovečernji recitali, koncerti mješovitog karaktera) prezentiraju se svi Odsjeci akademije, te njena bogata umjetnička i koncertna aktivnost. Koncertna sezona