Odsjek za solo pjevanje

 

Edukacija u umjetnosti pjevanja na Muzičkoj akademiji u Sarajevu je etablirana kao jedna od ostvarenih pedagoško-umjetničkih djelatnosti.

Studenti na Odsjeku za solo pjevanje dobijaju sva potrebna praktična i teorijska znanja i razvijaju pjevačke i pedagoške sposobnosti da ih mogu nakon studija i sami prenositi učenicima muzičkih škola i studentima visokih muzičkih škola i muzičkih akademija.

 

Putem redovnih predavanja, vježbi, radionica i drugih vidova nastave studenti permanentno savladavaju sve elemente vokalne tehnike koja predstavlja temelj na kojem svaki vokalni umjetnik gradi svoju umjetnost, razvijaju izvođačku tehniku, muzikalno pjevanje i kulturu pjevanja u svim oblicima i stilovima kroz programski predviđenu muzičku literaturu, upućuju se u savremena dostignuća pjevačke tehnike i muzikalnog pjevanja.

Studenti se upućuju u savremenu muzičku literaturi predmetnih oblasti, osposobljavaju za samostalan rad nakon diplomiranja, pripremaju za postdiplomski studij.

 

Profesori solo pjevanja bili su: Bruna Špiler, Božica Sitarić-Miler, Milica Buljubašić, Blanka Kurpjel-Danon, Radmila Smiljanić i Paša Gackić.

Na Odsjeku za solo pjevanje danas predaju Vedrana Šimić i Adema Pljevljak-Krehić, a umjetnički saradnik na Odsjeku je Milan Lucić. Šefica Odsjeka je doc. Vedrana Šimić


Termini nastave i konsultacija za predmete Solo pjevanje, Metodika nastave solo pjevanja i praktikum, Osnovi vokalne tehnike, održavaju se u kabinetu br. 1, u terminima:

 

van. prof. mr. Adema Pljevljak-Krehić:

PONEDJELJAK:

10,00 – 13,00 konsultacije

13,00 – 15,00 nastava

ČETVRTAK:

15,00 – 18,00 nastava

18,00 – 20,00 konsultacije

 

doc. Vedrana Šimić:

PONEDJELJAK:

15,15 – 19,45 nastava

UTORAK:

13,15 – 17,45 nastava

SRIJEDA:

11,15 – 12,00 nastava

13,00 – 18,00 konsultacije

FESTIVALI

Pod okriljem Koncertne sezone realiziraju se i festivali Majske Muzičke Svečanosti, Sonemus Fest, Sarajevo International Guitar Festival. Majske Muzičke Svečanosti Sarajevo International Guitar Festival Sonemus Fest

KONCERTI

Kroz različite forme koncerata (koncerti ansambala, cjelovečernji recitali, koncerti mješovitog karaktera) prezentiraju se svi Odsjeci akademije, te njena bogata umjetnička i koncertna aktivnost. Koncertna sezona