Doktorski studij MAS: Koncert violiniste Đorđa Beraka (23.02.2024.)

Muzička akademija Univerziteta u Sarajevu najavljuje koncert violiniste Đorđa Beraka, studenta prve godine doktorskog studija Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu, koji će se održati u petak, 23. februara 2024. godine, u 12:00 sati u Koncertnoj sali “Cvjetko Rihtman”.

Berak će s pijanisticom Sonjom Radojković izvesti Sonatu za violinu i klavir br. 4 u a molu op. 23 L. van Beethovena, Sonatu za violinu i klavir br. 1 u a molu op. 105 R. Schumanna i djelo “Romanza Andaluza” op. 22 P. de Sarasatea.

Ulaz je slobodan.

 

Violinista Đorđe Berak diplomirao je i magistrirao na Muzičkoj akademiji u Sarajevu. Nakon završene akademije dodatno se usavršavao kod Sergija Švarca, Maksima Vengerova, Yehudija Menjuhina. Godine 2005. završava specializaciju kod Pavela Vernikova u Portogruaru (Italija). Tokom studija dobitnik je velikog broja nagrada kako na republičkom i državnom nivou, tako i na takmičenjima u zemljama Evropske unije. Svoje radno iskustvo stekao je kao član Sarajevske filharmonije, Orkestra opere i baleta u Ljubljani, kamernog orkestra „Slovenicum“ te je 11 godina bio vanjski saradnik Simfonijskog orkestra RTV Slovenija. Zaposlen je kao profesor violine, viole i kamerne muzike u muzičkoj školi Ljubljana Vič Rudnik u Ljubljani. Osim pedagoškog rada, svoj doprinos razvoju i permanentnoj promociji kulture daje kroz Društvo muzičara Europe čiji je predsjednik te umjetnički vođa kamernog orkestra „Solisti Internazionali“. Osnivač je Muzičkog centra „Leopold Medo“ koji ima za cilj rad sa talentovanom djecom u Republici Sloveniji. Kruna njegovog pedagoškog rada je osnivanje Koroškog simfonijskog orkestra koji broji skoro 80 mladih muzičara, čiji se broj svake sezone povećava. Za svoje zasluge i rezultate u školstvu Republike Slovenije dobitnik je najvećeg priznanja Frana Gerbiča, kao i titule Svetnik za rezultate u violinskoj pedagogiji.

 

Sonja Radojković je višestruko nagrađivana koncertna pijanistica i profesorica na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu (FMU), na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu. Djelovala je kao gostujuća profesorica na univerzitetima muzike u Yong Siew Toh Conservatory (Singapur), na Manitoba University (Winnipeg, Kanada), na konzervatorijima u Dunedinu i Wellingtonu (Novi Zeland) i na Conservatoire de Caen (Francuska). Nakon završetka osnovnog studija na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, magistrirala je na Državnom konzervatoriju “P. I. Čajkovski” u Moskvi, sa samo 22 godine, a zatim i na FMU u Beogradu. Nastupima diljem Evrope, Azije i Sjedinjenih Američkih Država, Radojković je izgradila intenzivnu međunarodnu karijeru, te se predstavila u prestižnim dvoranama kao što je Operska kuća u Oslu, gdje je održala koncert u okviru ceremonije otvaranja. Ostvarila je saradnju s brojnim umjetnicima širom svijeta: Alejandro Drago iz Argentine, Carlo Pontén iz Švedske, Eileen Engebretsen iz Norveške, Alfredo Oyaguez iz Španije itd. Snimila je nekoliko CD izdanja (dva za PGP RTS, Grčku Uniju kompozitora, diskografsku kuću na Novom Zelandu). Osim klasičnog repertoara izvodi i djela savremenih autora.

Adresa dogadjaja: 
Koncertna sala "Cvjetko Rihtman"
Galerija: 

FESTIVALI

Pod okriljem Koncertne sezone realiziraju se i festivali Majske Muzičke Svečanosti, Sonemus Fest, Sarajevo International Guitar Festival. Majske Muzičke Svečanosti Sarajevo International Guitar Festival Sonemus Fest

KONCERTI

Kroz različite forme koncerata (koncerti ansambala, cjelovečernji recitali, koncerti mješovitog karaktera) prezentiraju se svi Odsjeci akademije, te njena bogata umjetnička i koncertna aktivnost. Koncertna sezona