Dr. Amila Ramović u posjeti Univerzitetu York u Torontu (8. - 15. 9. 2018.)

Doc. dr. Amila Ramović boravila je od 8. do 15. septembra 2018. u radnoj posjeti York Univerzitetu u slijedu saradnje na projektu Memories in Stone kojeg je York finansirao, a kojeg vodi redovna profesorica ovog univerziteta dr. Amila Buturović.
 
Memories in Stone je istraživački projekt koji prati tematsku dijalektiku između sjećanja i zaborava i načina na koji se proces očuvanja kulturne memorije odražava kroz artefakte, arhivske dokumente, usmena predanja, ali i njenu transformaciju kroz stvaralačke interpretacije. Njegove faze propituju moguće epistemološke modele prema kojima se istina traži u susretu između dokumentarnog i subjektivnog, u rasponu između materijalnog i konceptualnog, kao i u višeslojnim prostorima života i smrti. Poseban fokus istraživanja usmjeren je na pitanje intencionalne i nasilne destrukcije memorije, i otpora destrukciji kroz transformaciju u novim hibridnim formama savremene kulture, i posebno umjetnosti.
 
Prva faza projekta realizovana je u saradnji sa Aga Khan fondacijom i Ismali centrom u Torontu 2016. godine. Druga faza je realizovana u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine 2018. godine, 
na kojem su pored dr. Buturović sudjelovali fotograf Velibor Božović, profesor na Concordia University (Montreal), dr. Azra Akšamija, arhitektica i profesorica na MIT University (Cambridge Mass), i skulptor dr. Addis Fejzić (Brisbane, Autralija), te dr. Amila Ramović (Muzička akademija, Univerzitet u Sarajevu) kao kustosica projekta.
 
U posjeti Torontu dr. Buturović, dr. Ramović i Velibor Božović predstavili su projekt na York Univerzitetu te razmatrali naredne faze projekta i perspektive interuniverzitetske saradnje. Ovim povodom dr. Ramović se susrela i sa studentima Department of Humanities (York University) i s njima razgovarala o aspektima kulturne memorije u muzičkoj kulturi i kulturi umjetničkog djelovanja BiH s fokusom na ratnu i poslijeratnu situaciju, te posebnim aspektima formulacije savremene umjetnosti kao prostora stvaranja novih tradicijskih kodova u postratnom tranzicijskom društvu u Bosni i Hercegovini.
 
Izložba Sjećanja u kamenu / Memories in Stone postavljena je u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine do 30. septembra 2018.

 

Adresa dogadjaja: 
Univerzitet York, Toronto
Galerija: 

FESTIVALI

Pod okriljem Koncertne sezone realiziraju se i festivali Majske Muzičke Svečanosti, Sonemus Fest, Sarajevo International Guitar Festival. Majske Muzičke Svečanosti Sarajevo International Guitar Festival Sonemus Fest

KONCERTI

Kroz različite forme koncerata (koncerti ansambala, cjelovečernji recitali, koncerti mješovitog karaktera) prezentiraju se svi Odsjeci akademije, te njena bogata umjetnička i koncertna aktivnost. Koncertna sezona