Gostovanje prof. Mehtap Demir na Muzičkoj akademiji UNSA (27. - 31. 5. 2024)

Gostovanje prof. Mehtap Demir na Muzičkoj akademiji UNSA (27-31.05.2024)

 

Muzička akademija Univerziteta u Sarajevu najavljuje gostovanje profesorice Mehtap Demir sa Odsjeka za etnomuzikologiju Državnog konzervatorija Univerziteta u Istanbulu. U periodu od 27. do 31. maja 2024. ona će biti gošća Odsjeka za muzikologiju i etnomuzikologiju te održati radionicu i predavanje za studente Muzičke akademije UNSA pod naslovom “Performance of Anatolian-Turkish folk music examples with 'kemane' instrument”. Gostovanje se realizira se u okviru programa Erasmus+.

Prof. dr. Mehtap Demir predaje na Odsjeku za etnomuzikologiju koji je ona osnovala na Državnom konzervatoriju Univerziteta u Istanbulu.

Diplomirala je na Državnom konzervatoriju na Tehničkom univerzitetu u Istanbulu, a zatim i magistrirala muzikologiju na Univerzitetu u Istanbulu na temu „muzika i društvene interakcije“. Doktorat iz muzičke antropologije stekla je na Univerzitetu Yeditepe. U toku svog terenskog rada, prof. Demir je dvije godine boravila u Jerusalemu i Bat-yamu i proučavala emigraciju i interakciju prekogranične muzike među turskim Jevrejima u Izraelu. Na Univerzitetu u Istanbulu djeluje kao šefica odjela za ženske studije, direktorica centra za primjenu i istraživanje na polju ženskih studija te je glavna urednica recenziranog časopisa za ženske studije.

Treba reći da je prof. Demir jedna od rijetkih sviračica kemanea u Turskoj. Objavila je pet solo albuma i sudjelovala na mnogim kompilacijama. Godine 2010. sudjelovala je u glavnoj ulozi u muzičkom dokumentarnom filmu pod nazivom My Sweet Canary (posvećenom  Rozi Eskhanezi, interpretatorici rebetika) koji je zatim postao međunarodni projekt s nizom koncerata u mnogim zemljama Evrope i u SAD-u. Od tada izvodi rebetiko, koji je kreator egejske kulture, s muzičarima iz Izraela i Grčke koji su s njom sudjelovali u projektu My Sweet Canary, te s njima nastupa na prestižnim festivalima diljem svijeta, poput SXSW i WOMEX.

Režirala je i pjevala u multikulturalnom projektu pod nazivom "Yedi Cihan Kadınları" koji čini repertoar žena Jihanhasa na mnogim jezicima kao što su grčki, ladino, kurdski, arapski, makedonski, pomački, turski i aramejski. Şahdeniz je njen geografski muzički projekt koji prati muzički put od Azerbajdžana, Turske do Grčke.

Predaje Tradicionalni anadolsko-turski narodni muzički repertoar, Teoriju i stil pjevanja, te predmete Rod i muzika, Migracije i muzika, Identitet i muzika, Antropologija muzike i kemane. Dio njenog akademskog rada usmjeren je i na izvođačku praksu. Redovno sudjeluje na međunarodnim konferencijama, radionicama i simpozijima na kojima predstavlja i izvođačku praksu na kemaneu sa prostora Anadolije.

Predavanja prof. Demir su otvorena za javnost.

 

Kontakt:

jasmina.talam@mas.unsa.ba

 

 

Adresa dogadjaja: 
Muzička akademija u Sarajevu
Galerija: 

FESTIVALI

Pod okriljem Koncertne sezone realiziraju se i festivali Majske Muzičke Svečanosti, Sonemus Fest, Sarajevo International Guitar Festival. Majske Muzičke Svečanosti Sarajevo International Guitar Festival Sonemus Fest

KONCERTI

Kroz različite forme koncerata (koncerti ansambala, cjelovečernji recitali, koncerti mješovitog karaktera) prezentiraju se svi Odsjeci akademije, te njena bogata umjetnička i koncertna aktivnost. Koncertna sezona