Održan koncert u čast nekadašnjih profesora Muzičke akademije u Sarajevu i Dana Univerziteta u Sarajevu (14.12.2018)

Pred sarajevskom publikom u petak 14. decembra 2018. s početkom u 19.30 sati, u sali Srednje muzičke škole Sarajevo, održan je svečani koncert u čast nekadašnjim profesorima Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu, a u sklopu obilježavanja Dana Univerziteta u Sarajevu, kao osnovnog pokretača razvoja visokog obrazovanja i nauke u našoj zemlji. Na koncertu je nastupio Gudački orkestar Muzičke akademije u Sarajevu pod dirigentskom palicom prof. Darija Vučića, sa solistima prof. Sakibom Lačevićem (flauta), studentima Amilom Ravkić (mezzosopran) i Sanjinom Salčinom (klarinet).

Na koncertu su predstavljena djela kompozitora koji su svojim edukativnim angažmanom obilježili rad ove najznačajnije muzičke obrazovne institucije u Bosni i Hercegovini, od njenog postanka do danas, ali su i između ostalih, svojim kompozitorskim i ukupnim društvenim djelovanjem krojili historiju muzike u Bosni i Hercegovini, čime su kompozitorstvo u Bosni i Hercegovini uveli i zadržali na evropskoj i svjetskoj umjetničkoj muzičkoj sceni. Program koncerta sarajesvku publiku je proveo kroz period snažnog razvoja kompozitorstva 60-tih godina 20. stoljeća, koji se nastavio sve do danas, pa su tako na koncertu predstavljena djela kompozitora Vlade Miloševića (1901–1990), Danijela Škerla (1931–2002), Mladena Stahuljaka (1914–1996), Vojina Komadine (1933–1997), Milana Jeličanina (1935-1999), Anđelke Bego Šimunić (1941), Ališera Sijarića (1969) i Tonija Toplana (1991).

Ovim koncertom, Koncertna sezona 2018/19, Gudački orkestar i solisti Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu, ukazali su na iznimno važnu ulogu Muzičke akademije u bosanskohercegovačkom društvu kao su-kreatora onoga što nas čini prisutnima, i relevantnima u svjetskom umjetničkom miljeu, posvećujući ovaj koncert svim svojim nekadašnjim profesorima, bez kojih ova institucija i sve ono što ona jeste, ne bi postojali!

Adresa dogadjaja: 
Sala Srednje muzičke škole Sarajevo
Galerija: 

FESTIVALI

Pod okriljem Koncertne sezone realiziraju se i festivali Majske Muzičke Svečanosti, Sonemus Fest, Sarajevo International Guitar Festival. Majske Muzičke Svečanosti Sarajevo International Guitar Festival Sonemus Fest

KONCERTI

Kroz različite forme koncerata (koncerti ansambala, cjelovečernji recitali, koncerti mješovitog karaktera) prezentiraju se svi Odsjeci akademije, te njena bogata umjetnička i koncertna aktivnost. Koncertna sezona