Počinju 4. Dani umjetnosti Univerziteta u Sarajevu

Počinju 4. Dani umjetnosti Univerziteta u Sarajevu

 

Univerzitet u Sarajevu organizira četvrto izdanje festivala Dani umjetnosti UNSA koji se realizira od 28. do 30. maja 2024. godine u saradnji sa Muzičkom akademijom, Akademijom scenskih umjetnosti i Akademijom likovnih umjetnosti kako bi se ukazalo na značaj umjetnosti i promovirala istraživačka i umjetnička postignuća nastavnika i studenata ovih institucija.  

Prepoznavši oplemenjujući karakter djelovanja mladih i perspektivnih umjetnika, Univerzitet u Sarajevu festivalom umjetničkih akademija nastoji ohrabriti i afirmisati njihov rad. Osim toga, Dani umjetnosti UNSA predstavljaju svojevrsnu prezentaciju upisa na umjetničke akademije, ali i na ostale fakultete sarajevskog Univerziteta.

Bogat trodnevni program bit će otvoren 16. tribinom studenata muzikologije i etnomuzikologije Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu koja će se održati u utorak, 28. maja, u Maloj sali Muzičke akademije s početkom u 09:30, a zatim će u sali “Cvjetko Rihtman” u 15:00 biti održan koncert tradicijske muzike ansambla Etnoakademik. 

U četvrtak, 30. maja, najavljena je promocija reizdanja udžbenika Umjetnost solo pjevanja iz 1972. godine u kojoj je čuvena altistkinja i profesorica Bruna Špiler predstavila svoje pedagoške metode savladavanja umjetnosti solo pjevanja, dok će u 18:00 u Galeriji Bosanskog kulturnog centra KS nastupiti nastavnici Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu. Ova dva događaja realiziraju se i kao dio programa 17. Majskih muzičkih svečanosti, festivala koji od 2008. godine kontinuirano organizira Muzička akademija UNSA.

Istoga dana u 19:00 u Sarajevskom ratnom teatru će biti odigrana predstava Tražeći Claire studenata Akademije scenskih umjetnosti, nastala kao kolektivni diplomski ispit, koja će zaokružiti program ovogodišnjih Dana umjetnosti Univerziteta u Sarajevu.

Ulaz na sve događaje je slobodan.

 

 

FESTIVALI

Pod okriljem Koncertne sezone realiziraju se i festivali Majske Muzičke Svečanosti, Sonemus Fest, Sarajevo International Guitar Festival. Majske Muzičke Svečanosti Sarajevo International Guitar Festival Sonemus Fest

KONCERTI

Kroz različite forme koncerata (koncerti ansambala, cjelovečernji recitali, koncerti mješovitog karaktera) prezentiraju se svi Odsjeci akademije, te njena bogata umjetnička i koncertna aktivnost. Koncertna sezona