Promocija reizdanja knjige “Umjetnost solo pjevanja” Brune Špiler (30. 5. 2024)

Promocija reizdanja knjige “Umjetnost solo pjevanja” Brune Špiler

 

Četvrtak, 30. 5. 2024. u 13:00
Koncertna sala "Cvjetko Rihtman"

Učestvuju:
Prof. mr. Adema Pljevljak-Krehić, Muzička akademija Univerziteta u Sarajevu
Prof. Vedrana Šimić, Muzička akademija Univerziteta u Sarajevu
Prof. dr. Fatima Hadžić, Muzička akademija Univerziteta u Sarajevu
Prof. dr. Tamara Karača Beljak, prorektorica za umjetnost i sport UNSA

Moderatorica:
Mr. Nadina Grebović-Lendo, direktorica Biblioteke Univerziteta u Sarajevu


Muzički dio:
W. A. Mozart “Deh vieni, non tardar” arija Susanne iz opere "Figarov pir" (Idna Muminović, sopran)
R. Wagner “O du, mein holder Abendstern” arija Wolframa iz opere "Tannhäuser" (Tomislav Perić, bariton)
V. um. sar. dr. Milan Lucić, klavir

Promocija se održava u okviru programa 4. Dana umjetnosti Univerziteta u Sarajevu i 17. Majskih muzičkih svečanosti.


Bilješka o autorici i knjizi:

Bruna Špiler (Herceg Novi, 19. 6. 1921 – Sarajevo, 6. 2. 1979) bila je altistkinja i pedagoginja pjevanja. Studij pjevanja završila je na Muzičkoj akademiji u Beogradu u klasi J. Rijaveca. U oblasti nastavnih metoda solo pjevanja usavršavala se u Milanu (Conservatorio Verdi) i Rimu (Akademija Santa Cecilia). Od 1953. godine radila je u Sarajevu kao nastavnica u Srednjoj muzičkoj školi, od osnivanja Muzičke akademije 1955. kao asistent, profesor, od 1964. i kao šef Odsjeka za solo pjevanje. Koncertirala je na solističkim recitalima i uz orkestarsku pratnju u Beogradu, Sarajevu i Zagrebu. Kasnije se u potpunosti posvetila pedagoškom radu postigavši izvrsne rezultate. Među učenicima Brune Špiler su mnoga slavna imena operske scene kao što su: Ljiljana Molnar-Talajić, Radmila Smiljanić, Milica Zečević, Ivica Šarić, i mnogi drugi operski pjevači i pedagozi. Bila je prva u nizu velikih pjevačkih imena koji su vodili katedru za solo-pjevanje Muzičke akademije u Sarajevu (Bruna Špiler, Božica Sitarić-Miler, Milica Buljubašić, Blanka Kurpjel-Danon, Radmila Smiljanić i Paša Gackić). Nastavak čuvene pjevačke škole Brune Špiler svojim istrajnim radom omogućila je njena studentica, kasnije i asistentica, prof. Paša Gackić koja je odsjek vodila do 2017. kada su je na tom mjestu zamijenile njene studentice, prof. Adema Pljevjak-Krehić i prof. Vedrana Šimić.

Bruna Špiler autor je udžbenika "Umjetnost solo pjevanja" koji je objavljen prvi put 1972. godine. Knjiga je i danas nezaobilazan udžbenik u savladavanju umjetnosti solo pjevanja. Štaviše, "Umjetnost solo pjevanja" Brune Špiler jedini je udžbenik te vrste na našem jeziku i primarna literatura učenicima, studentima, nastavnicima i profesorima solo pjevanja kod nas i u regionu.


Odsjek za solo pjevanje Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu pokrenuo je inicijativu za reizdanje ovog vrijednog djela u čemu je potrebnu finansijsku pomoć pružilo Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke i Rektorat Univerziteta u Sarajevu.

Adresa dogadjaja: 
Koncertna sala "Cvjetko Rihtman"
Galerija: 

FESTIVALI

Pod okriljem Koncertne sezone realiziraju se i festivali Majske Muzičke Svečanosti, Sonemus Fest, Sarajevo International Guitar Festival. Majske Muzičke Svečanosti Sarajevo International Guitar Festival Sonemus Fest

KONCERTI

Kroz različite forme koncerata (koncerti ansambala, cjelovečernji recitali, koncerti mješovitog karaktera) prezentiraju se svi Odsjeci akademije, te njena bogata umjetnička i koncertna aktivnost. Koncertna sezona