Završen prvi dio aktivnosti Ciklusa kreativnih radionica „Podijelimo znanje 2022/2023“ na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu

Šesto izdanje Ciklusa kreativnih radionica „Podijelimo znanje 2022/2023“, kojeg organizira Odsjek za muzičku teoriju i pedagogiju Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu (MAS UNSA) u suradnji s Centrom za muzičku edukaciju MAS i Odjelom za umjetnost, umjetničkoistraživački rad, kulturu i sport UNSA, u ovoj školskoj godini realizira se u sklopu aktivnosti izbornog predmeta „Primijenjena istraživanja u oblastima muzičke teorije i muzičke pedagogije“. Cilj kreiranja i provedbe kurikuluma ovog predmeta, kojim rukovode doc. dr. Naida Hukić, doc. dr. Nerma Hodžić-Mulabegović i van. prof. dr. Amra Bosnić, institucionalizacija je istraživačkog, kritički orijentisanog, interaktivnog i kreativnog oblika obrazovanja u oblastima muzičke teorije i muzičke pedagogije, te poticanje interdisciplinarnosti. Pored realizacije aktivnosti na individualnim i grupnim projektima studenata, u zimskom semestru održan je niz predavanja eminentnih stručnjaka iz oblasti muzičke pedagogije, muzičke publicistike, sociologije umjetnosti i digitalnog marketinga, koji su studentima Muzičke akademije omogućili raznovrsne perspektive znanja o muzici i generisali nova.

Predavanje „Razvoj sarajevske pop-rock škole: hronologija djelovanja grupe Indexi“ novinara i publiciste Amira Misirlića, održano 21. 10. 2022. u okviru programa „Podijelimo znanje – Iz druge perspektive“, studentima MAS je omogućilo da obogate svoja znanja o najznačajnijem bosanskohercegovačkom pop-rock sastavu i jednoj od najboljih grupa koja je na prostoru cijele regije djelovala od 1962. do 2001. Misirlić je bio dugogodišnji novinar Oslobođenja (1986–1998), voditelj Radio-televizije Vogošća (1998–2006) i autor knjige „50 godina bosanskohercegovačkog pop-roka“ (2017, Sarajevo: Šahinpašić). Ovim predavanjem je istovremeno ukazano na interes, potrebu i važnost pokretanja diskursa i uvođenja modula o popularnoj muzici na MAS. Dojmovi su zaokruženi posjetom koncertu „Indexi i prijatelji“ 25. 10. 2022. u Domu mladih u Sarajevu posvećenom 60-toj godišnjici postojanja ove kultne sarajevske pop-rock grupe.

Na važnost saradnje sa bivšim studentima Muzičke akademije ukazuje program „Podijelimo znanje – Alumni Edition“, koji je u ovom izdanju na Muzičkoj akademiji ugostio Almu Karić, prof. i mr. Nermina Ploskića 14. 12. 2022. Na osnovu bogatog iskustva u praksi i dugogodišnjeg djelovanja u udruženju „Superar“ BiH prezentirali su temu „Superar – Muzička edukacija kao pokretač pozitivnih društvenih promjena“, ukazujući na potrebu inovativnog i kreativnog angažmana muzičkih pedagoga u bosanskohercegovačkom društvu i pozitivan utjecaj koji na taj način ostvaruju u odgojno-obrazovnom odgoju djece predškolske i školske dobi, s posebnim naglaskom na važnost ovakvog integrativnog pristupa djeci s posebnim potrebama.

Nastavak realizacije Ciklusa u okviru programa „Iz druge perspektive“ protekao je u znaku suradnje s dr. Sarinom Bakić, vanrednom profesoricom Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu. Predavanjem „Kontroverze recepcije kulture“ dr. Bakić je predstavila svoja opsežna istraživanja u oblasti sociologije kulture i umjetnosti 21. 12. 2022. Dr. Bakić u fokusu svoga naučnog djelovanja istražuje različite fenomene masovne kulture, te suodnose umjetnosti i politike, bavi se kulturom sjećanja i različitim segmentima interkulturalnog dijaloga i međunarodnih kulturnih odnosa, što je objedinjeno i u njenoj knjizi „Kontroverze recepcije kulture“, te koautorskim knjigama „Razumijevanje društva“ i „Mirovni potencijal religija i međureligijski dijalog kao sredstvo za unapređenje političkog dijaloga u Bosni i Hercegovini“. Predavanju su prisustvovali i studenti Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu.

Posljednje u nizu gostujućih predavanja bilo je predavanje „Social Media Marketing (SMM) i još po nešto” Zlatka Ganića, direktora digitalnih medija u marketinškoj agenciji „Fabrika“. Ganić je 11. 01. 2023. studentima MAS prezentirao „how to do tips and tricks” tradicionalnih i posebno digitalnih medija (Facebook, Instagram, TikTok). Ganić je već 12 godina profesionalno usmjeren na strategije oglašavanja na TV-u, radiju, štampi, Outdoor, Indoor, webu i društvenim mrežama, u sklopu brojnih kampanja za međunarodne organizacije, komercijalne klijente i NVO sektor (Henkel, Beko, Unilever, Citroen, Peugeot, HP, Molfix, Ulker, Sparkasse Bank, Unicredit Bank, Britanska ambasada, CRS, USAID, Save The Children, BHRI, IOM), te je bio zadužen za razvoj medijskih strategija i istraživanje medija na teritoriji Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Njemačke, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država.

Sva predavanja Ciklusa kreativnih radionica „Podijelimo znanje“ i u drugom semestru ostaju mjesto susreta i razmjene pozitivnih ideja i iskustava, prezentacije istraživanja i primjera dobre prakse za sve zainteresirane studente Univerziteta u Sarajevu. Radionicama mogu prisustvovati uz najavu na mail adresu: podijelimoznanje@gmail.com.

 

Galerija: Završen prvi dio aktivnosti Ciklusa kreativnih radionica „Podijelimo znanje 2022/2023“

 

Adresa dogadjaja: 
Univerzitet u Sarajevu - Muzička akademija

FESTIVALI

Pod okriljem Koncertne sezone realiziraju se i festivali Majske Muzičke Svečanosti, Sonemus Fest, Sarajevo International Guitar Festival. Majske Muzičke Svečanosti Sarajevo International Guitar Festival Sonemus Fest

KONCERTI

Kroz različite forme koncerata (koncerti ansambala, cjelovečernji recitali, koncerti mješovitog karaktera) prezentiraju se svi Odsjeci akademije, te njena bogata umjetnička i koncertna aktivnost. Koncertna sezona