Obavijesti

Obavijest za pripremnu nastavu za prijemni ispit na II ciklus studija za školsku 2020/2021. godinu

S obzirom na postojeću situaciju sa pandemijom COVID-19, pripremna nastava za prijemni ispit za II ciklus studija za školsku 2020/2021. godinu se neće održati. Kandidati zainteresirani za izlazak na prijemni ispit mogu se mailom javiti predmetnim nastavnicima. E-mail adrese nastavnika nalaze se na linku: http://www.mas.unsa.ba/nastavnici-i-saradnici.

Informacije o obimu i sadržaju prijemnog ispita nalaze se na linku: http://mas.unsa.ba/vijesti/konkurs-za-upis-studenata-u-prvu-godinu-i-i-ii-ciklusa-studija-u-studijskoj-20202021-godini

 

Najava predavanja/radionice "Dizajn i konstrukcija savremene profesionalne harmonike. Osnove popravke i štimanja." (12. 2. 2020.)

Centar za muzičku edukaciju u saradnji s Odsjekom za duvačke instrumente i harmoniku, Smjer harmonika, najavljuje realizaciju predavanja / radionice: Dizajn i konstrukcija savremene profesionalne harmonike. Osnove popravke i štimanja. Predavač / voditelj radionice je VIKTOR MELNYK.

Viktor Melnyk rođen je u Ukrajini 1963. godine. Diplomirao je na Nacionalnoj muzičkoj akademiji "P. I. Čajkovski" u Kijevu, harmonika dugmetara (bayan), u klasi profesora Dmitry Alexeyeva. Već tijekom studija na Akademiji marljivo se usavršavao u popravci i ugađanju harmonika, u tvornici muzike u Žitomiru (Ukrajina). Nakon završetka akademije, do 1996. godine radio je na Odjelu za narodne instrumente na istoj akademiji. Melnykovo majstorstvo dobro je poznato u zemlji i inostranstvu. Istaknuti bayanski izvođači iz Njemačke, Austrije, Francuske, Danske, Rusije, kao što su profesori E. Moser, A. Melichar, M. Bonney, J. Crabb, G. Draugsvoll,  V. Semyonov, Melnyku su povjerili popravku njihove lične harmonike. Koristeći stečeno iskustvo, duboko profesionalno znanje i visoke kvalifikacija, Viktor Melnyk je napravio novi bayan s naprednim zvučnim i tehničkim mogućnostima. Melnyk često održava predavanja i seminare na Muzičkim akademijama u Evropi: Danska (Kraljevski konzervatorij u Kopenhagenu), Austrija (Bruckner privatno sveučilište u Linzu), Njemačka (Muzikhohshule u Hanoveru). Kao savjetnika, angažirali su ga svjetski poznati proizvođači, Hohner (Njemačka), Pigini (Italija) i Jupiter (Rusija). Nastupa kao solista, sa suprugom u duetu harmonika Melnyk i kao član kvarteta harmonika Consonance. Kao dvojac Melnyk osvojili su nekoliko međunarodnih nagrada na takmičenjima harmonikaša, te ostvarili mnogo nastupa na međunarodnim festivalima i koncertima.

Predavanje / radionica će se održati 12. 02. 2020. godine, od 15:00h, na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu. Kotizacija za učesnike/ce iznosi 20,00 KM. Uplatu je potrebno izvršiti do 10. 02. 2020. godine.

Za dodatne informacije o uplati molimo da se obratite na mail adresu šefice Centra za muzičku edukaciju: nerma.hodzic-mulabegovic@mas.unsa.ba

NAJAVA PREDAVANJA

 

Promocija nosača zvuka "Uspavanke iz Bosne i Hercegovine" – terenski snimci iz serijala emisija BH radija 1 "Selu u pohode" (11. 12. 2019.)

U srijedu, 11. 12. 2019. godine, na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu će se održati promocija nosača zvuka Uspavanke iz Bosne i Hercegovine – terenski snimci iz serijala emisija BH radija 1 Selu u pohode. Publikacija je nastala u sklopu projekta Dijalog za budućnost, koji implementiraju UNDP, UNICEF i UNESCO u partnerstvu sa Predsjedništvom Bosne i Hercegovine. Projekat Dijalog za budućnost se finansira sredstvima Ureda Ujedinjenih nacija za podršku izgradnji mira / Fonda za izgradnju mira (PBF).

Ovaj materijal realiziran je povodom 15 godina emitovanja pomenutog radijskog serijala. Promocija se realizira uz podršku Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu, Odsjeka za muzikologiju i etnomuzikologiju i Centra za muzičku edukaciju Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu.

Dobro došli!

POZIVNICA

 

OBAVIJEST – WORKSHOP ZA UČENIKE I STUDENTE VIOLINE

Odsjek za gudačke instrumente – Violina, u suradnji sa Centrom za muzičku edukaciju organizira workshop za učenike i studente violine. Voditelj workshopa je prof. David Kamhi. Workshop će se održati na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu i Osnovnoj muzičkoj školi Mladen Pozajić, u periodu od 18. 11. do 20. 11. 2019. godine. Dobro došli!

WORKSHOP: PLAN ODRŽAVANJA

 

POZIV NA PREDAVANJA ISTAKNUTIH DIRIGENATA HORA BEČKIH DJEČAKA I SUPERARA (11. 6. 2019.)

Muzička akademija i Centar za muzičku edukaciju Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu u saradnji sa Udruženjem “Superar u BiH” organizuju stručnu edukaciju nastavnika/profesora muzičke/glazbene kulture osnovnih općeobrazovnih škola, gimnazija i specijalnih škola iz Kantona Sarajevo, nastavnike/profesore skupnog muziciranja – hor i orkestar osnovnih i srednjih muzičkih/glazbenih škola.

Stručna edukacija održat će se u utorak 11. 6. 2019. godine na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu. Pozivamo Vas da navedenog dana prisustvujete interaktivnom edukativnom programu sa sljedećim temama i rasporedom:

14:00 "Music for social change - the spirit of Superar"

Predavač: Andy Icochea Icochea, muzički direktor Superar International

15:00 Pauza

15:30 "From Roots to Revolution in Music education“

Predavač: Gerald Wirth, predsjednik i umjetnički direktor Hora bečkih dječaka

Očekujemo Vas sa velikim zadovoljstvom i nadamo se uspješnom radu!

Dobro došli!

 

OBAVIJEST – MASTERCLASS IZ SOLO PJEVANJA (8. 3. 2019.)

Centar za muzičku edukaciju u saradnji sa Odsjekom za solo pjevanje organizuje masterclass iz solo pjevanja!

Masterclass će održati prof. Berislav Jerković sa Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, u petak 8. 3. 2019. godine, od 15:00 - 17:30 sati. Masterclass će se održati u Maloj sali Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu.

Isti dan, studenti solo pjevanja sa Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku će održati koncert u Bošnjačkom institutu – Fondaciji Adila Zulfikarpašića, sa početkom u 19 sati.

Ulaz na koncert je slobodan.

Dobro došli!

 

OBAVIJEST O XIII. DANU OTVORENIH VRATA MUZIČKE AKADEMIJE (27. 3. 2019.) 

Obavještavamo Vas da ćemo za učenike i nastavnike srednjih muzičkih/glazbenih škola iz FBiH organizirati XII. DAN OTVORENIH VRATA MUZIČKE AKADEMIJE, u srijedu, 27.3.2019. godine.
Pozivamo Vas da navedenog dana posjetite Muzičku akademiju, posebno učenike zainteresirane za nastavak školovanja na Muzičkoj akademiji i njihove nastavnike. Planiramo susrete nastavnika i studenata Akademije sa zainteresovanim učenicima i nastavnicima za predmete: kompozicija, dirigovanje, solo pjevanje, klavir, udaraljke, violina, viola, violončelo, gitara, klarinet, flauta, truba,  harmonika, muzikologija, etnomuzikologija, solfeggio, harmonija, kontrapunkt i analiza muzičkih oblika. Ukoliko postoje kandidati zainteresirani za neki instrument ili predmet izvan ponuđenog spiska molimo da nas kontaktirate radi dogovora.
Vaš dolazak očekujemo do 10.00 sati. Planiramo da se sve aktivnosti završe oko 15.00 sati istog dana. Za sve goste planiramo malo osvježenje.
Molimo da nam na fax 033/444-896 ili na e-mail centarzamuzedu@mas.unsa.ba obavezno što prije pošaljete potvrdu Vašeg dolaska, tj. za koje predmete i instrumente ste zainteresovani, broj učenika i nastavnika i iz koje škole dolazite radi lakše organizacije.

 

Masterclass prof. Srđana Paunovića (15.12.2017.) 

Muzička akademija Univerziteta u Sarajevu i Centar za muzičku edukaciju Muzičke akademije organizovat će edukativni program - masterclass za profesore i učenike osnovnih muzičkih škola, Srednje muzičke škole Kantona Sarajevo i studente Muzičke akademije. Masterclass će održati prof. Srđan Paunović, u petak 15. 12. 2017. godine na Muzičkoj akademiji u Sarajevu od 10.00-16.00 sati. 

Satnica masterclassa je sljedeća: 


10.00-11.30 grupni čas/predavanja sa đacima i nastavnicima osnovnih škola
12.30-16.00 individualni časovi sa nastavnicima, đacima srednje škole i studentima MAS 

 

FESTIVALI

Pod okriljem Koncertne sezone realiziraju se i festivali Majske Muzičke Svečanosti, Sonemus Fest, Sarajevo International Guitar Festival. Majske Muzičke Svečanosti Sarajevo International Guitar Festival Sonemus Fest

KONCERTI

Kroz različite forme koncerata (koncerti ansambala, cjelovečernji recitali, koncerti mješovitog karaktera) prezentiraju se svi Odsjeci akademije, te njena bogata umjetnička i koncertna aktivnost. Koncertna sezona