Projekti

Projekat Budi student Muzičke akademije na jedan dan

 

19. 11. - 5. 12. 2019.

 

U proteklom periodu, novembar/decembar 2019. godine, na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu, Centar za muzičku edukaciju realizirao je projekt Budi student Muzičke akademije na jedan dan. Projekt se redovno realizira svake školske godine. U navedenom periodu, Muzičku akademiju Univerziteta u Sarajevu posjetili su nastavnici i učenici Srednje muzičke škole Čestmir Mirko Dušek, Tuzla (19. 11. 2019), Srednje glazbene škole Katarina Kosača Kotromanić, Žepče (03. 12. 2019), Muzičke škole I i II stupnja, Mostar (03. 12. 2019), te Srednje muzičke škole Zenica (05. 12. 2019).

Učenici srednjih muzičkih/glazbenih škola, sada kao studenti/ce Muzičke akademije, imali su priliku upoznati se sa nastavnicima/cama Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu, te prisustvovati i učestvovati na nastavi na predmetima: dirigovanje, harmonija, etnomuzikološka istraživanja, etnomuzikologija, historija muzike, solfeggio, muzički oblici i stilovi, metodika muzičke nastave, muzikologija, harmonika, solo pjevanje, klavir, klavir obavezni predmet struke, klarinet, gitara, violina, viola i flauta.

Učenici su imali priliku upoznati se i sa studenticama i studentima Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu, razmijeniti svoja umjetnička, edukativna, pedagoška, formalna i neformalna znanja i pozitivna iskustva. Također su imali priliku posjetiti Dekanat, Biblioteku, Studentsku službu i Elektroakustički studio.

Zahvaljujemo se na posjeti i uspješnoj saradnji učenicima/cama i nastavnicima/cama srednjih muzičkih/glazbenih škola, kao i nastavnicima/cama i saradnicima/cama Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu na predanoj angažiranosti.

Ovom prilikom ističemo neka od zapažanja naših gostiju:

Poštovani, od srca zahvaljujem na prijemu naših đaka i svoj organizaciji! Djeca su oduševljena i to oduševljenje meni prenijela. Zahvaljujem još jednom! Srdačan pozdrav, prof. Zrinka Andrejaš, direktorica Srednje muzičke škole Čestmir Mirko Dušek, Tuzla.

Ono što Muzičku akademiju izdvaja od ostalih fakulteta je opuštenost i mir. Profesori su vrlo ljubazni i uvijek su tu, kako za studente, tako i za posjetitelje. Za kratko vrijeme pokazali su nam kako je to biti student Akademije. Pored mladih ljudi, koji su izdvojili mnogo vremena da postignu zavidne uspjehe stoje oni, zaslužni što je ta ustanova uspješna toliko koliko jeste". Učenica Sara Šabić, IV razred, Srednja glazbena škola Katarina Kosača Kotromanić, Žepče.

Posjeta Akademiji srušila je neke predrasude s kojima se vjerojatno susreće većina maturanata. Akademiju sam zamišljala kao ustanovu punu odraslih ozbiljnih ljudi, no dočekali su nas prijatni studenti kao i njihovi profesori. Nemoguće je ne uočiti dobru energiju koja vlada hodnicima i učionicama. Zahvalni smo na pruženoj prilici da osjetimo čari studentskog života na Muzičkoj akademiji, te se nadamo da ćemo narednih godina svi zajedno dočekivati nove preplašene maturante i riješiti ih predrasuda koje su im u mislima. Učenica Marina Ravnjak, IV razred, Srednja glazbena škola Katarina Kosača Kotromanić, Žepče.

Muzička akademija, profesori i studenti ostavili su dojam svoje profesionalnosti i ljubaznosti. Za jedan dan prikazana nam je opuštenost, ali i ozbiljnost ove ustanove. Zahvalna sam Akademiji i profesorima koji su nam pokazali kako se isplati biti marljiv učenik i kako da postanemo još bolji. Posjet Akademiji pomogao nam je da shvatimo ozbiljnost perioda u kojem se trenutno nalazimo". Učenica Ivona Šimić, IV razred, Srednja glazbena škola Katarina Kosača Kotromanić, Žepče.

Drage kolegice i kolege, nama je bilo jako lijepo kao i učenicima. Uvijek sa uzbuđenjem dočekamo vaš poziv. Djeca su također zadovoljna. Radujemo se vašem ponovnom pozivu i novim aktivnostima. Puno pozdrava iz Mostara, prof. Tanja Janjić, Muzička škola I i II stupnja.

Poštovane kolege i kolegice sa Muzičke akadmije u Sarajevu, u ime kolektiva Srednje muzičke škole Zenica izražavamo duboku zahvalnost za srdačnost i gostoprimstvo koje ste nam ukazali tokom našeg boravka na Muzičkoj akademiji. Izuzetno cijenimo vaš interes za našu školu i prilike koje pružate našim  učenicima. Projekat "Budi student Muzičke akademije na jedan dan" je izuzetno edukativan i učinkovit. Pohvaljujemo vaš trud i organizaciju koja je zaista na zavidnom nivou. Također se nadamo nastavku naše saradnje na istim ili sličnim projektima. Srdačan pozdrav, prof. Alma Hujić, Srednja muzička škola Zenica.

Posjeta Muzičkoj akademiji u Sarajevu za nas je bilo jedno predivno iskustvo. Profesori su nas prihvatili kao svoje kolege, ohrabrili nas u našoj namjeri da postanemo studenti Akademije i ujedno pokazali koliko znanja zapravo stičemo u našoj školi. Iskreno se nadamo i radujemo ponovnoj posjeti! Učenica Ilma Valentić, IV razred, Srednja muzička škola Zenica.

Srednja muzička škola “Čestmir Mirko Dušek”, Tuzla (19. 11. 2019.)

Plan realizacije aktivnosti: kliknuti ovdje

Galerija: kliknuti ovdje

Muzička škola I i II stupnja Mostar, Srednja glazbena škola „Katarina Kosača Kotromanić“ Žepče (3. 12. 2019.)

Plan realizacije aktivnosti: kliknuti ovdje

Galerija: kliknuti ovdje

Srednja muzička škola Zenica (5. 12. 2019.)

Plan realizacije aktivnosti: kliknuti ovdje

Galerija: kliknuti ovdje

 

27. i 28. 2. 2018.

 

Projekat Budi student Muzičke akademije na jedan dan Muzičku akademiju Univerziteta u Sarajevu u sklopu projekta Budi student Muzičke akademije na jedan dan 27.2.2018. godine posjetilo je 16 učenika Srednje muzičke škole Zenica. U sklopu projekta učenici su imali priliku da posjete Muzičku akademiju i prisustvuju nastavi iz  predmeta: Harmonija,  Muzički oblici,  Solfeggio,  Dirigovanje, Gitara, Violina, Viola, Klavir, Harmonika, Truba, i Solo pjevanje. Istog dana nastavi Solo pjevanja prisustovala je i učenica Glazebene škole "Katarina Kosača Kotromanić". 

Dana 28. 2. 2018. Muzičku akademiju posjetila su i četiri učenika iz Muzičke škole I. i II. stupnja u Mostaru. Učenici su imali priliku da prisustvuju nastavi iz predmeta: Harmonija, Solfeggio, Muzički oblici, Klavir, Violina i Etnomuzikologija. Svi učenici upoznati su s nastavnim procesom i drugim aktivnostima Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu.

Galerija: kliknuti ovdje

 

Projekat Budi student Muzičke akademije na jedan dan

 

14. 12. 2017. 

 

Muzičku akademiju Univerziteta u Sarajevu u sklopu projekta Budi student Muzičke akademije na jedan dan 14. 12. 2017. godine posjetili su i učenici Srednje muzičke škole Tuzla. Učenici su imali priliku da posjete Muzičku akademiju i prisustvuju nastavi iz: Solffegia, Muzičkih oblika, Harmonije, Klavira, Klavira obligatnog i Kamerne muzike za Harmoniku. U sklopu projekta prodekan za nastavu i šef Centra za muzičku edukaciju obavili su razgovor sa učenicima Srednje muzičke škole. Svi učenici upoznati su sa nastavnim procesom i drugim aktivnostima Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu.

Galerija: kliknuti ovdje

 

Projekat Podijelimo znanje 

 

Odsjek za muzičku teoriju i pedagogiju

Centar za muzičku edukaciju Muzičke akademije u Sarajevu

predstavljaju studentsku radionicu

 

PODIJELIMO ZNANJE

Podijelimo znanje je projekat Odsjeka za muzičku teoriju i pedagogiju i Centra za muzičku edukaciju Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu, kreiran na inicijativu nastavnika i saradnika navedenog Odsjeka. Projekat je inicijalno zamišljen kao ciklus radionica unutar kojih će studenti, kroz individualne i grupne prezentacije biti pozvani na kreativno promišljanje, razvoj i prezentaciju stečenih znanja i iskustava iz teorijskih i praktičnih oblasti muzičkog djelovanja. 
Osnovna ideja projekta je da potakne studente muzike na kreativno muzičko mišljenje i ponudi im prostor u kojem ga mogu prezentirati svojim kolegama na inovativan način.
Nastao u ubjeđenju da snagom ideje možemo preispitivati uvriježene stavove i mišljenja, i tako mijenjati svijet oko nas, projekat Podijelimo znanje namijenjen je studentima otvorenog uma koji su svoju potragu za dubljim razmišljanjima o prirodi, porijeklu, svrsi, funkciji muzičkih pojava, spremni podijeliti sa svojim kolegama u formi kratkih govora do 15 minuta.
Stoga će u prvom izdanju ciklusa radionica Podijelimo znanje svoje koncepte spremno i hrabro predstaviti studenti Odsjeka za muzičku teoriju i pedagogiju. Pozivamo i studente ostalih odsjeka da uzmu učešće u radionici.

Srijeda, 26. 4. 2017.  u 16.00 sati, soba 2

Galerija: kliknuti ovdje

 

Projekat Budi student Muzičke akademije na jedan dan

 

Projekat su organizovali Muzička akademija Univerziteta u Sarajevu i Centar za muzičku edukaciju Muzičke akademije u Sarajevu radi uspostavljanja saradnje, stručne edukacije i unaprjeđenja rada na zajedničkim projektima Muzičke akademije i Srednjih muzičkih škola Federacije BiH.

 

2. 3. 2017.

Muzičku akademiju Univerziteta u Sarajevu u sklopu projekta Budi student Muzičke akademije na jedan dan 2.3.2017. godine posjetili su i učenici i profesori Srednje muzičke škole Sarajevo. Dvadeset učenika i šest nastavnika imali su priliku da posjete Muzičku akademiju i prisustvuju nastavi iz: Solffegia, Muzičkih oblika, Harmonije, Etnomuzikologije, Dirigovanja, Violončela, Kompozicije, Aspekata muzike 20. stoljeća i Solo pjevanja. U sklopu projekta obavljen je i razgovor profesora Srednje muzičke škole i Muzičke akademije. Nakon obilaska i prisustva nastavi svi učenici i profesori prisustovali su predstavljanju i upoznavanju nastavnog procesa i drugih aktivnosti Muzičke akademije koje su prezentovali prodekanesa za nastavu prof. dr. Tamara Karača Beljak, prodekanesa za koncertnu djelatnost doc. dr. Lana Paćuka i šefica Centra za muzičku edukaciju doc. dr. Valida Tvrtković-Akšamija.

Galerija: kliknuti ovdje

 

8. 12. 2016.

U okviru istog projekta 8.12.2016. Muzičku akademiju posjetili su učenici četvrtog razreda i nastavnici Glazbene škole “Katarina Kosača Kotromanić” Žepče. Učenici su prisustvovali nastavi iz predmeta Muzičkih oblika, Solffegia, Flaute, Violine, Gitare i Klavira i upoznali se s nastavnim procesom i drugim aktivnostima. Dekan i profesori Muzičke akademije su s profesorima srednjih muzičkih škola dogovorili nastavak dalje saradnje.

Galerija: kliknuti ovdje

 

16. 11. 2016.

Muzička akademija u sklopu ovog projekta dana 16.11.2016. ugostila je i 15 učenika i 2 nastavnika Srednje muzičke škole Tuzla koji su također imali priliku da prisustvuju nastavi i upoznaju se s nastavnim procesom Muzičke akademije. Druženje s učenicima iz Tuzle je privedeno kraju koncertom Students on Stage.

 

9. 11. 2016.

Dana 9.11.2016. učenici Srednje muzičke škole Zenica imali su priliku da budu student Muzičke akademije na jedan dan. Akademiju je posjetilo 45 učenika i 10 nastavnika. Druženje je započelo uvodnom riječi dekana, a nastavilo obraćanjem prodekana za nastavu i šefa Centra za muzičku edukaciju koji su upoznali učenike s nastavnim procesom Muzičke akademije i drugim aktivnostima. Učenici i nastavnici su imali priliku da obiđu prostorije Akademije i prisustvuju nastavi.

Galerija: kliknuti ovdje

 

 

 

 

 

 

 

 

Galerija: 

FESTIVALI

Pod okriljem Koncertne sezone realiziraju se i festivali Majske Muzičke Svečanosti, Sonemus Fest, Sarajevo International Guitar Festival. Majske Muzičke Svečanosti Sarajevo International Guitar Festival Sonemus Fest

KONCERTI

Kroz različite forme koncerata (koncerti ansambala, cjelovečernji recitali, koncerti mješovitog karaktera) prezentiraju se svi Odsjeci akademije, te njena bogata umjetnička i koncertna aktivnost. Koncertna sezona